Υγεία & Ανάπτυξη

Πότε μπουσουλάνε τα μωρά;

Τα μωρά συνήθως αρχίζουν να μπουσουλάνε μεταξύ 6 και 10 μηνών, αν και μερικά μπορεί να παραλείψουν το στάδιο του μπουσουλήματος και να περπατήσουν απευθείας.

Το μπουσούλημα επιτρέπει το μωρό να σηκώσει το κεφάλι του για να κοιτάξει γύρω, βάζοντας δύναμη στο λαιμό, τους ώμους, τα χέρια αλλά και τον κορμό.

Για να κινήσετε το ενδιαφέρον του μωρού τοποθετήστε ένα αγαπημένο του παιχνίδι λίγο πιο μακριά από το χέρι του, ξαπλώστε μπροστά του για να τραβήξετε την προσοχή του ή τοποθετήστε το χαμηλά στην κοιλιά σας ώστε να προσπαθήσει να ανέβει.

Θα γνωρίζετε ότι το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο να μπουσουλίσει όταν αρχίσει να κάνει μίνι push-ups, ανυψώνοντας ή στηρίζοντας τον εαυτό του στα χέρια του.

Από εκεί, θα μάθει να σηκώνεται και στα δύο χέρια και στα γόνατα. Τότε θα αρχίσει να κουνιέται μπροστά και πίσω. Τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι αν κινήσει τα γόνατά του, μπορεί να κινηθεί μόνο του!

Θυμηθείτε, ότι μερικά μωρά παραλείπουν το στάδιο του μπουσουλήματος. Αλλά αν το μωρό σας δεν έχει δείξει καμία πρόοδο ως προς τη διάθεσή του να κινηθεί έως 12 μηνών είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

bousoylima morou

Πώς να βοηθήσετε το μωρό που μπουσουλάει

Μόλις το μωρό σας αρχίζει να κινείται, θα εξερευνήσει οτιδήποτε και ό, τι είναι δυνατόν. Εάν δεν έχετε χαλί, αγοράστε μερικά αντιολισθητικά χαλιά ή πολύχρωμα πατάκια, ώστε τα μικρά γόνατα του μωρού σας να μη τρίβονται. Εάν το σπίτι σας έχει ξύλινο δάπεδο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ακάλυπτες επιφάνειες που μπορεί να είναι φθαρμένες ή αιχμηρές και ενδέχεται να βλάψουν το μωρό.

Πότε τα μωρά περπατούν;

Καθώς το μωρό θα εξοικειώνεται με το μπουσούλημα, θ’ αρχίσει να πιάνεται από έπιπλα, καναπέδες, μαξιλάρια. Πάντα να το παρακολουθείτε και να τοποθετείτε μια πύλη ασφαλείας για τις σκάλες. Θα προσπαθεί να διανύσει μια απόσταση, κι ανάλογα  με το αποτέλεσμα θα ενθουσιάζεται, θα απογοητεύεται, θα πεισμώνει.

Tα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, γύρω στους 9 με 12 μήνες. Επίσης, πολλά μωρά περπατάνε γύρω στους 15 μήνες. Αν το παιδί, περάσει το όριο των 18 μηνών, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να δει που μπορεί να οφείλεται αυτό. Και αν θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Πηγή: www.parents.com

Related posts

Πώς κάνουμε μπάνιο το νεογέννητο – Ένα βίντεο με απαντήσεις σε κάθε πιθανή σας ερώτηση (vid)

Συντάκτης Mother-Love

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πρώιμα συμπτώματα Αυτισμού σε βρέφη και νήπια

Συντάκτης Mother-Love

Πώς να κόψετε την πιπίλα του παιδιού σας σε 3 ημέρες

Συντάκτης Mother-Love

Leave a Comment